SAUCE BOSS – THE SAUCE

Artiest info
Website
facebook
 

SAUCE BOSS Bill Wharton is een culinaire muzikant en bij wijlen auteur, uit Tallahassee (FL) die al méér dan 30 jaar actief is. Wharton wordt omschreven als “een zanger en slide-gitarist, bekend om zijn gastronomische boogiewoogie en zijn vloeibare zomerse hete saus…”. Tijdens zijn optredens kookt hij een smakelijk potje gumbo, dat hij serveert aan zijn publiek. Einde eighthies en aanvang nineties bouwde hij aan zijn internationale reputatie door mee te werken aan releases van het King Snake en Ichiban label. In 2002 debuteerde Sauce Boss met ‘Sky Blues’.

Wharton bracht in oktober 2018 in pocketformaat zijn memoires uit onder de titel, "The Life and Times of Blind Boy Billy: Y'all Don't Know the Half of It…". Deze memoires zijn niet alleen zijn levensverhaal, maar bevatten ook een song- en een kookboek. Het is ook het verhaal van “de vogelvrije kweker van fijne cannabis en van de sausmenger, die media mengt alsof het maïsbrood was…”.

Sauce Boss stond ondertussen al vaak in de studio en nam al acht studio albums, een ep en een live album op. Naast zijn werk als one-man band, heeft Sauce Boss soms ook een band, met David Davidson op viool/altviool, Joe Murphy op sousafoon, Dennis Holt op snaredrum en achtergrondzangers (Jamie Paul & Jason Eskridge). Met hen nam hij in 2019 in de Library Studio’s in Nashville de ragtime ep -het verhaal van de opvliegende reizende violiste- ‘Blind Boy Billy’ op.

Na Sauce Boss’ laatste project ‘Peanuts’ (2021), met een aantal nieuwe originele songs voor de documentaire, geregistreerd door zijn dochter Mary ("Jimmy Carter R'n'R President"), is er na even wachten de opvolger, ‘THE SAUCE’. Dat president Jimmy Carter een agrariër van beroep was en eigenaar van een pindaplantage in Georgia is geweten, maar dat hij tot op de dag van vandaag -op zijn 99ste- een fervent fan van muziek is, is wellicht géén wereldnieuws.

Dat saus eten doet is voor SAUCE BOSS een vanzelfsprekendheid. Dat muziek heelt benadrukt is voor hem ook een punt en dat maakt hij duidelijk op ‘THE SAUCE’ met 12 songs, die een mix zijn van eigen werk en enkele bijzondere covers. Zo ga je zeker verrast zijn van zijn update van het minder bekende Beatles’ nummer “The Word” (‘Rubber Soul’, 1965), van zijn bewerking van de Van Morrison monster hit “Gloria” en/of van Robert Johnson’s “Stop Breaking Down”. De resterende cover, “I Will Play for Gumbo” van Jimmy Buffett, is ook de link met de artiesten die met Sauce Boss aan het album meewerkten. Buiten de solo/one man band die Sauce Boss (gitaar, zang) heet, waren dit een trio van twee gitaren en drum. Aan het Robert Johnson-nummer en aan “Little Rhythm and Blues-Reprise” werkte Neal Goree (gitaar) mee en aan het Buffett-nummer een oude bekende, Damon Flower (gitaar, lap steel). De drummer van dienst was Brett Crook. Het album opent met enkele originals rond het thema “a better life”. “Little Rhythm and Blues”, de opener, levert het bewijs van de geneeskrachtige eigenschappen van R&B, “The Word” is een funky pleidooi voor het tonen van wat liefde in plaats van al deze haat om ons heen en de donkere sfeervolle slow blues, “Delta 9 Blues” prijst de voordelen van een ander soort medicijn aan. Sauce Boss: “Ik vervaag definities, ik negeer grenzen, ik maak The Sauce!”, je kan “Genezen met muziek…”. Na het frêle “Down By the Sea” (een solo track op zijn 1933 National Steel Guitar), volgen er nog enkele erg mooie ballads: “Don’t Know How to Tell You”, “Lonely Crowd” en als afsluiter (met Fowler op lap steelgitaar), het Dylan-achtige, “Left Hand Smile”

“SAUCE BOSS is op ‘THE SAUCE’ voluit de smaakmaker: I blur definitions, I ignore boundaries, I make The Sauce!...””

Eric Schuurmans

 

‘THE SAUCE’: Track list: 01. Little Rhythm and Blues – 02. The Word [Lennon/McCartney] – 03. Delta 9 Blues – 04. Space Ocean – 05. Stop Breaking Down [Robert Johnson] – 06. Don’t Know How to Tell You – 07. I Will Play for Gumbo [Jimmy Buffett] – 08. Lonely Crowd – 09. Gloria [Van Morrison] – 11. Little Rhythm and Blues – Reprise – 12. Left Hand Smile | Music/Lyrics by: Bill Wharton, or as [noted: 2,6,8,10] | Album credits: Bill Wharton: vocs, guitar & One Man Band / Damon Fowler (8,10,12): guitar, lap steel / Neal Goree (6,11): guitar / Brett Crook: drums.

Discography SAUCE BOSS: The Sauce [2024] | Peanuts [2021] | Blind Boy Billy (ep,7#) [2019] | 100% Pure [2014] | Live @ the Green Parrot [2012] | Hot 'n Heavy [2010] | Raw [2008] | Florida Blues [2006] | Come and Get It! [2004] | Sky Blues [2002] | Let the Big Dog Eat, w/Pat Ramsey & Lucky Peterson [1989]